درمان نازایی
نازایی این روزها به دلیل بالا رفتن سن بارداری یکی از دغدغهها و نگرانیهای زوجین است. اما درمان نازایی (Female infertility) امروزه به مرحلهای در علم پزشکی رسیده است که زوجهای زیادی را به آرزوی مادر و پدر شدن رسانده است. باید این نکته را مدنظر داشته باشید که درمان نازایی پیچیدگیهای خود را دارد و متناسب با شرایط زوجین درمان متفاوتی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. روشهای مختلف درمان نازایی توانسته شانس بارداری زوجین را بالاتر برده و مشکل نازایی را تا حد قابل قبولی حل کنند.
علل نازایی زنان
نازایی در زنان میتواند دلایل متعددی داشته باشد. یکی از رایجترین دلایل مشکلات تخمکگذاری است که میتواند ناشی از سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، اختلالات هورمونی، یا یائسگی زودرس باشد. مشکلات مربوط به لولههای فالوپ، مانند انسداد یا آسیبدیدگی، نیز میتواند مانع از رسیدن تخمک به رحم شود. همچنین شرایطی مانند اندومتریوز که بافت داخلی رحم در خارج از آن رشد میکند، یا مشکلات رحم مانند فیبرومها و چسبندگیها، بر باروری تأثیر میگذارند. عوامل سبک زندگی مانند استرس شدید، چاقی، سوءتغذیه، مصرف دخانیات و افزایش سن نیز میتوانند بر توانایی بارداری زنان تأثیرگذار باشند. پزشکان و متخصصان حوزه زنان و باروری علل و دلایل زیر را عامل نازایی زنان میدانند:
تشخیص دلایل نازایی زنان
متخصصان و جراحان برای تشخیص و اطمینان از دلایل نازایی در زنان از روشهای زیر استفاده میکنند:
بررسی دوران قاعدگی زنان و مشخص کردن نظم و یا برهم خوردن نظم آن
بررسی تاریخچه بیماریها، درمانها، داروها و سلامت جنسی زنان
انجام سونوگرافی برای بررسی شرایط تخمدان و تخمکها
انجام هیسترو سالپنگوگرافی برای داشتن تصویری واضح از رحم و لولههای رحم
انجام آزمایش AMH و FSH و آزمایش استرادیول خون برای ارزیابی و بررسی ترانس واژینال و تعداد فولیکولهای آنترال
علائم نازایی در زنان
علائم نازایی میتوانند بسته به عوامل مختلفی از جمله سن، وضعیت سلامتی و علتهای زمینهای متفاوت باشند. علائم زیر میتواند نشاندهنده مشکل نازایی در زنان باشد. در صورتی که قصد بارداری دارید با مشاهده علائم زیر حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید
روشهای درمان نازایی زنان
متخصصان و پزشکان حوزه زنان و نازایی برای درمان از روشهای زیر استفاده میکنند:
درمان دارویی نازایی: داروها سبب تحریک تخمکگذاری در زنان میشوند. این امر احتمال بارداری را افزایش میدهد. در ابتدا داروی کلومیفن سیترات تجویز میشود که برای خانمهایی است که دچار سندرم تخمدان پلی کیستیک و دیگر اختلالات تخمکگذاری هستند. اگر این دارو نتواند اثر قابل قبولی داشته باشد گنادوتروپین تجویز میشود که سبب تحریک تخمدانها برای تولید چندین تخمک همزمان میشود. متفورمین، لتروزول، بروموکریپتین و کابرگولین همگی سبب تحریک تخمدانها شده و به تخمکگذاری کمک میکنند.
لقاح درون رحمی یا IUI: این روش درمانی یکی از پیشرفتهترین درمانها برای ناباروری است و در صورتی که درمان دارویی پاسخ مثبتی ندهد از این روش استفاده میشود در درمان لقاح درون رحمی اسپرمهای آماده شده در رحم زن کاشته میشود. این روش درمانی برای ناباروری خفیف فاکتور مردانه و زوجهایی که درگیر ناباروری با دلیل ناشناخته هستند انجام میشود.
درمان ART: این درمان با نامهای فناوری کمک باروری یا IVF نیز شناخته میشود. در این روش درمانی ابتدا تخمک بالغ با استفاده از سوزن مخصوص از تخمدان برداشته میشود، تخمک و اسپرم در آزمایشگاه ترکیب میشوند و جنین در رحم زن قرار داده میشود. جنین فریز شده یاFET نوعی IVF است که بعد از تشکیل جنین آن را منجمد کرده تا در آینده در رحم قرار دهند. تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم یا ICSI نوع دیگری از IVF است که در این روش یک اسپرم به تخمک بالغ تزریق میشود. نوع دیگر IVF انتقال زیگوت به لوله فالوپ یا ZIFT است در این روش جنین به لوله فالوپ منتقل میشود. نوع دیگری از IVF انتقال گامت به لوله فالوپ یا GIFT است که در این روش اسپرم و تخمک همزمان در لوله فالوپ قرار میگیرد تا لقاح در درون بدن انجام شود.
درمان جراحی: در این روش جدید در ابتدا با استفاده از لاپاراسکوپی دلیل ناباروری در زنان تشخیص داده میشود یعنی پزشک متخصص با ایجاد چند برش کوچک روی شکم و با استفاده از لولههای باریک دارای دوربین به بررسی لولههای فالوپ، رحم، تخمدانها، چسبندگی، وجود توده، وجودکیست و تحریکات عصبی میپردازند. در صورتی که بیمار دچار چسبندگی رحم و تخمدان باشد به روش لاپاراسکوپی جراحی میشود. از این روش برای برداشت توده و کیست از رحم، تخمدان نیز استفاده میکنند. روش لاپاراسکوپی شیوه مناسب و امنی برای قرار دادن تخمک بارور شده در لولههای فالوپ نیز هست. در روش جراحی پزشک میتواند زخم یا انسداد احتمالی لوله فالوپ را برطرف کند تا عبور تخمکها به آسانی انجام شود.
لیزردرمانی یا LLLT: در این روش از لیزر در قدرت و سطح پایین برای افزایش جریان خون در اندام تناسلی و بهبود کیفیت تخمکها استفاده میکنند. این روش بسیار جدید است و طبق آمار از ۴۷ زن که مورد این درمان قرار گرفتهاند ۱۶ نفر باردار شدهاند. این روش برروی زنانی که به دلیل افزایش سن کیفیت تخمک آنها کاهش پیدا کرده تأثیر زیادی داشته است.
درمان نازایی زنان در اراک
اگر در شهر اراک ساکن هستید و با مشکل نازایی درگیر شدهاید برای انتخاب پزشک باتجربه و ماهر میتوانید از سایتهای معتبر استفاده کنید و یا از کسانی که بارداری موفقی داشتهاند اطلاعات کافی در خصوص پزشک دریافت کنید و یا برای آگاهی بیشتر به کلینیکها و مطب پزشکان خوشنام مراجعه کرده و درصد موفقیت آنها را از بیماران جویا شوید. اگر بعد از مراجعه نیاز به درمان جراحی داشته باشید بهترین انتخاب برای شما دکتر احسان کاوهای خواهد بود. وی متخصص جراحی عمومی و لاپاراسکوپی و رتبه برتر بورد تخصصی جراحی جنرال و لاپاراسکوپی است که با تیم حرفهای خود کارنامه موفقی در جراحیهای درمانی رحم و تخمدان دارد.
درمان نازایی با جراحی لاپاراسکوپی
جراحی لاپاراسکوپی برای حل مشکلات ناباروری مانند چسبندگی، فیبروئید، عفونت مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع جراحی روند بهبود سریعتی دارد و از نظر هزینه به صرفه تر است. جراحی لاپاراسکوپی در ادامه مراحی همچون آنالیز اسپرم، ارزیابی تخمدان ها، تخمک گذاری و عکس برداری استفاده می شود و به درمان نازایی کمک می کند.
احتمال موفقیت درمانهای نازایی چقدر است؟
احتمال موفقیت به عوامل مختلفی مانند سن، وضعیت جسمی، نوع درمان و علت ناباروری بستگی دارد. به طور کلی، احتمال موفقیت IVF در افراد زیر ۳۵ سال بالاتر است و ممکن است تا حدود ۴۰-۵۰ درصد باشد، در حالی که برای افراد بالای ۴۰ سال احتمال موفقیت کاهش مییابد. مسئولان حوزه بارداری و درمان ناباروری تحقیقاتی انجام دادهاند. طی این تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که حداقل 30 درصد از زوجین که برای درمان ناباروری مراجعه میکنند به موفقیت میرسند.