خانه » جراحی باریاتریک چیست
جراحی باریاتریک یا جراحی چاقی (Bariatric Surgery) روشهایی برای ایجاد تغییرات در سیستم گوارشی افرادی است که به چاقی مفرط دچار هستند تا به آنها برای کاهش وزن و رسیدن به وزنایدهآل کمک کنند. در این نوع جراحیها پزشک با تغییراتی در سایز معده و یا بخشی از روده به بدن کمک میکند تا با تغییراتی در متابولیسم به سمت کاهش وزن حرکت کند. اکثر جراحیهای باریاتریک امروزه با روش لاپاراسکوپی انجام میشوند. این جراحی شامل چندین نوع مختلف است، از جمله بایپس معده، اسلیو معده، و حلقهگذاری معده. هدف اصلی این روشها کاهش اندازه معده و یا تغییر در مسیر جذب مواد غذایی در روده است، که منجر به کاهش اشتها و جذب کمتر کالری میشود. جراحی باریاتریک نه تنها به کاهش وزن کمک میکند، بلکه در بهبود بیماریهای مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و آپنه خواب نیز موثر است.
جراحیهای باریاتریک یا کاهش وزن چندین نوع مختلف دارند که هر کدام رویکرد خاصی برای کمک به کاهش وزن و بهبود شرایط مرتبط با چاقی شدید دارند. تشخیص اینکه کدام یک از انواع جراحی باریاتریک برای فرد مناسب است بستگی زیادی به شرایط بدنی وی و صلاحدید جراح دارد. جراحیهای باریاتیک با هدف کاهش وزن و لاغری به انواع زیر تقسیم میشوند:
اسلیو معده یا گاسترکتومی اسلیو یکی از روشهای جراحی لاغری برای افرادی است که BMI آنها بیش از ۴۰ باشد. در این نوع جراحی پزشک بخش تولیدکننده هورمون گرسنگی یا گرلین یعنی حدود ۷۵ درصد از معده را برمیدارد و آن را به شکل یک موز کوچک درمیآورد. این جراحی از بایپس معده جدیدتر است و تأثیر آن به اندازه جراحی بایپس معده است و معمولاً نسبت به بایپس معده هزینه کمتری دارد.
جراحی بایپس معده یک روش موثر برای کاهش وزن است که با کوچک کردن معده و تغییر مسیر بخشی از دستگاه گوارش، باعث کاهش جذب غذا و احساس سیری سریعتر میشود.این روش برای کمک به افراد با چاقی مفرط است. در این جراحی پزشک حجم معده فرد را به ۲۵۰ سیسی میرساند و معده به بخش دور روده کوچک متصل میشود. در واقع در این روش از جراحی باریاتریک مسیر عبور غذا کوتاه میشود و غذا مستقیم به روده کوچک میرود.
جراحی مینی بایپس در واقع ترکیبی از دو جراحی اسلیو و بایپس است. در این جراحی معده با استفاده از منگنه یا دوخته شدن کوچک میشود اما بخش جدا شده معده خارج نمیشود. از سوی دیگر روده کوچک و معده جدید با استفاده از یک نقطه اتصال یا آناستوموز به هم متصل میشوند. در این روش معده میزان کمی غذا را در خود جای خواهد داد به همین دلیل فرد مدت زمان طولانی احساس سیری خواهدکرد.
یکی از مهمترین نکات قبل از انجام جراحی لاغری انتخاب یک جراح مناسب، باتجربه و حرفهای است تا علاوه بر رسیدن به نتیجه مطلوب بروز عوارض و خطرات احتمالی را کاهش دهد. برای انتخاب بهترین جراح چاقی به نکات زیر در مراجعه به پزشک دقت کنید:
بعد از انجام عمل باریاتریک تغییرات زیادی در بدن فرد ایجاد میشود. این تغییرات میتواند ظاهر بدن را دچار مشکل کند و فرد نیازمند انجام جراحیهای زیبایی برای برطرف کردن آنها شود. برخی از این جراحیها عبارتند از:
جراحی چاقی به همه افراد توصیه نمیشود و قبل از تعیین اینکه فرد برای جراحی مناسب است یا خیر با پرسش و پاسخهای مشخصی غربالگری انجام خواهد شد و سپس برای جراحی تصمیم گرفته میشود. افراد با شرایط نیز کاندید مناسبی برای جراحی باریاتریک نیستند:
جراحان و متخصصان حوزه جراحی لاغری مناسبترین سن را بین ۱۸ تا ۷۰ سال است. افراد بالای ۱۸ سالی که تمامی روشهای کاهش وزن را پیموده و به نتیجه مطلوبی دست پیدا نکردهاند میتوانند این جراحیها را انجام دهند. در شرایط متفاوت که چاقی و اضافه وزن سلامتی فرد را به خطر بیاندازد میتوان این جراحی را در سنین ۱۳ یا ۱۴ سالگی نیز انجام داد. در سنین کمتر، معمولاً از روشهای غیرجراحی مانند تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی استفاده میشود، مگر در موارد استثنایی که فرد به چاقی شدید دچار باشد و مشکلات جدی سلامتی ناشی از آن مانند دیابت نوع ۲ یا مشکلات قلبیعروقی داشته باشد.
عمل های لاغری چند هستند. هریک از این جراحیها با روش خاصی به لاغری افراد کمک میکند. همه انواع جراحی چاقی با هدف مشترکی انجام میشوند. عمل لاغری برای رسیدن به اهداف زیر انجام میشود:
جراحی باریاتریک با توجه به اینکه به صورت لاپراسکوپی انجام میشود و به همین دلیل جراحی ایمن و کمتهاجمی به شمار میرود اما به عنوان یک جراحی میتواند معایب زیر را در پی داشته باشد:
جراحی باریاتریک که به عنوان یکی از روشهای مؤثر برای کاهش وزن شناخته میشود، مانند هر عمل جراحی دیگری ممکن است با عوارضی همراه باشد. این روشها که شامل انواع مختلفی مانند بایپس معده، اسلیو معده و ساسی بای پس و مینی بای پس معده هستند، به طور قابل توجهی به کاهش وزن و بهبود وضعیت سلامتی افراد مبتلا به چاقی کمک میکنند. اما برخی از عوارض احتمالی آنها ممکن است شامل عفونت، نشت از محل برش، مشکلات گوارشی و کمبودهای تغذیهای باشد. به همین دلیل، انتخاب جراح ماهر و داشتن برنامهی مراقبتی دقیق پس از عمل از اهمیت زیادی برخوردار است تا احتمال بروز عوارض کاهش یابد و فرد بتواند از نتایج مثبت این جراحی بهرهمند شود. جراحی باریاتریک میتواند عوارض و خطرات احتمال زیر را در پی داشته باشد:
قبل از انجام جراحی باریاتریک یک جلسه مشاوره با جراح برای بررسی شرایط بدنی فرد و بررسی کلیه آزمایشهای وی برگزار میشود. در جلسه مشاوره به جهت بررسی کامل شرایط سلامتی و آمادگی فرد برای جراحی آزمایشها و تستها زیر مورد بررسی قرار میگیرد:
بعد از جراحی چاقی برای بهبودی کامل دستگاه گوارشی و جلوگیری از خطرات احتمالی رزیم غذایی مخصوصی باید رعایت شود. این رژیم عبارت است از:
در صورتی که BMI فرد متقاضی بیش از ۴۰ باشد اکثر بیمهها بخشی از هزینه را تقبل خواهند کرد.
خیر، در صورتی که فرد دچار دیابت نوع ۲ باشد عمل باریاتریک مؤثرترین راه درمان برای وی خواهد بود.
در هنگام عمل به دلیل بیهوشی عمومی دردی احساس نمیشود. بعد از جراحی نیز درد خفیفی وجود دارد که با مسکن کنترل خواهد شد البته میزان درد بستگی زیادی به شرایط بدنی فرد دارد.
با رعایت دستورالعملهای غذایی و تغییر سبک زندگی و انجام ورزش منظم میتوان گفت لاغری بعد از عمل باریاتریک دائمی خواهد بود.
به طور کلی بعد از انجام عمل باریاتریک و با توجه به میزان اضافه وزن هر فرد حدود ۲۵ تا ۳۵ درصد از وزن اضافه کاهش پیدا میکند.
با توجه به بررسیهای انجام شده میزان عوارض جانبی بعد از جراحی اسلیو معده کمتر از سایر جراحیها بوده است.
با توجه به نتایج حاصل از انواع جراحیهای لاغری میتوان گفت انواع مختلف آن جزء جراحیهای ایمن هستند و در میان آنها به دلیل اینکه تعداد اسلیو معده بیشتر از سایرین بوده است تا امروز اسلیو معده ایمنترین جراحی است.
بسته به نوع جراحی مدت زمان آن متفاوت است اما به طور کلی بین ۱ الی ۳ ساعت زمان لازم دارد.
با توجه به شرایط فرد تصمیمگیری با جراح است اما به طور معمول بین یک تا ۴ روز بستری لازم است.
بعد از انجام جراحی لاغری از خوردن غذاهای سفت، چرب، تند و با ادویه زیاد خودداری کنید.
همه عملهای جراحی در صورتیکه توسط یک متخصص مجرب انجام شود ایمن هستند. اما از بین این عملها جراحی باریاتریک معده از امنیت بالاتری برخوردار است.
جراحی باریاتریک نوعی عمل جراحی کاهش وزن است که با کاهش حجم معده و در برخی موارد تغییر مسیر دستگاه گوارش، جذب کالری و مواد مغذی را محدود میکند. این عملها معمولاً شامل روشهایی مانند اسلیو معده، بایپس معده و سایر تکنیکهای ترکیبی هستند.
بیشتر افراد 2 تا 4 هفته پس از عمل میتوانند به فعالیتهای روزمره خود بازگردند، اما برای انجام فعالیتهای سنگینتر، باید حداقل 6 هفته صبر کرد. به طور کلی مدت برگشت به زندگی روزمره به نوع جراحی، وضعیت سلامتی فرد و روند بهبود بیمار بستگی دارد. پزشک جراح و تیم درمانی برنامه مشخصی را برای بهبود بیمار ارائه می دهد. توجه به دستورات پزشکی و رعایت مراقبت ها تاثیر چشمگیری در روند بهبود بیمار دارد.
با افتخار منتظر شنیدن صدایتان هستیم
از نظرات مراجعین ما مطلع شوید
دریافت نوبت بصورت اینترنتی
اراک، جهانپناه ساختمان آسا طبقه 3 واحد 302
09387801300
info@drkavehei.com
اراک، جهانپناه، ساختمان آسا، طبقه 8، واحد 801
09387801300
info@drkavehei.com