خانه » جراحی های درمانی » جراحی های انواع هرنی » درمان فتق ناف (هرنی ناف)
فتق ناف یا هرنی ناف (Umbilical hernia) به عارضهای گفته میشود که در آن بخشی از روده کوچک با بافت چربی کیسهای را شکل میدهند و از بخش ضعیف حفره شکمی نزدیک به ناف بیرون میزنند و سبب ایجاد برآمدگی در ناف میشوند که قابل لمس و مشاهده است، این نوع فتق در نوزادن بسیار شایع است و به علت ضعیف بودن ناحیه عبور بند ناف ایجاد میشود، این عارضه بطور معمول برای کودکان خطرناک نیست و با گذشت زمان برطرف میشود، اما در صورتیکه با گذشت مدت زمان طولانی برطرف نشد باید حتما به پزشک مراجعه شود، این نوع فتق در بزرگسالان نیز دیده شده است که برای آنها خطرناک است و در صورت درمان نشدن بهمرور زمان مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد.
درمانهای خانگی بیشتر بعنوان تسکین دهنده و کمک کننده برای کاهش عوارض و علائم فتق ناف توصیه میشوند و برای درمان اصولی و موثر باید حتما به پزشک مراجعه شود تا براساس اندازه فتق، نوع فتق و سن بیمار درمان مناسب تجویز شود. روشهای خانگی درمان فتق شامل موارد زیر میشوند:
انواع فتق شکمی را با توجه به ناحیه ضعیف در دیواره شکمی نامگذاری کردهاند، رایجترین فتقهای شکمی شامل موارد زیر میشوند:
زمانی که فرد با علائم بیماری فتق شکم مواجه شود باید به پزشک متخصص مراجعه کرده تا در صورت بروز این بیماری، بهموقع تشخیص داده شود و اقدامات لازم برای درمان و بهبودی انجام شود، پزشک متخصص برای تشخیص و اطمینان از بروز فتق شکم مراحل زیر را طی خواهد کرد:
فتق شکمی در دوران ابتدایی و خفیف بودن نیازی به جراحی نخواهد داشت، اما افرادی که در شرایط زیر قرار دارند باید عمل فتق شکمی را انجام دهند:
برای انجام جراحی فتق شکمی پزشک بعد از انجام معاینات و بررسی آزمایشها تشخیص میدهد که فتق در چه مرحلهای قرار دارد و آیا انجام جراحی نیاز است یا خیر، معمولا افرادی که در شرایط زیر قرار دارند نیازی به انجام جراحی فتق شکمی نخواهند داشت:
بیماری فتق ناف در کودکان و نوزادان شایع است و بطور معمولا تا دو سالگی نوزاد بدون نیاز به درمان برطرف میشود، در برخی از کودکان این عارضه تا 4 الی 5 سالگی نیز باقی میماند، در صورتیکه با گذشتن سن کودک از 5 سالگی همچنان فتق ناف وجود داشته باشد آنگاه نیازمند درمانهایی مانند جراحی خواهد بود. رایجترین نشانه و علائم این بیماری در کودکان وجود برآمدگی در هنگام گریه کردن است.
بروز فتق ناف در بزرگسالان بیماری شایعی نیست اما امکان بروز این عارضه در بزرگسالان نیز وجود دارد، عواملی همچون افزایش وزن، بلند کردن اجسام سنگین، بارداری، زایمان، یبوست و کاهش عضلات ناحیه شکم سبب بورز فتق ناف در بزرگسالان میشود، این بیماری در بزرگسالان بهمرور زمان برطرف نشده و نیازمند انجام جراحی خواهد بود.
فتق ناف در نوزادان، کودکان و زنان باردار بطور طبیعی و معمول خطرناک نیست و بهمرور زمان برطرف خواهد شد، اما زمانی که بیماری فتق ناف با درد شدید، تهوع، استفراغ، یبوست و قرمزی ناحیه برآمده همراه شود نیاز به عمل جراحی خواهد داشت و در صورت عدم درمان این بیماری خطرناک خواهد بود.
در صورتیکه بیماری فتق شکم در انواع مختلف درمان نشود و بیماری شدت و وخامت زیادی داشته باشد خطرات و مشکلات زیادی برای بیمار ایجاد خواهد کرد، عدم درمان فتق شکم سبب پارگی و سوراخ شدن عضلات ضعیف حفره شکمی خواهند شد و از سوی دیگر فشار بر روده بیشتر شده و احتمال خفگی و یا مرگ بافتهای روده نیز ایجاد خواهد شد.
در صورتیکه هرنی ناف در مراحل اولیه قرار داشته باشد و عوارض شدید ایجاد نکرده باشد با نظر پزشک متخصص و انجام ورزشهای کاربردی و اصولی میتوان به برطرف شدن فتق ناف کمک کرد.
فتق یا هرنی ناف بطور معمول با جراحی درمان شده و مصرف دارو صرفا برای کاهش علائم و درد ناشی از این بیماری خواهد بود.
مدت زمان لازم برای عمل فتق ناف به نوع و شیوه جراحی بستگی دارد، اگر عمل فتق به روش لاپاراسکوپی انجام شود مدت زمان لازم یک ساعت خواهد بود اما اگر به روش باز انجام شود بطور تقریبی دو ساعت زمان لازم خواهد داشت.
بطور معمول بعد از عمل فتق شکم بیمار نیازی به بستری طولانی مدت نخواهد داشت اما این موضوع بستگی زیادی به وخامت بیماری و نظر جراح خواهد داشت.
بعد از عمل فتق شکم بیمار باید حداقل دو روز استراحت داشته باشد و بعد از گذشت دو هفته میتواند به فعالیتهای روزانه و عادی خود بازگردد.
با افتخار منتظر شنیدن صدایتان هستیم
از نظرات مراجعین ما مطلع شوید
دریافت نوبت بصورت اینترنتی
اراک، جهانپناه ساختمان آسا طبقه 3 واحد 302
09387801300
info@drkavehei.com
اراک، جهانپناه، ساختمان آسا، طبقه 8، واحد 801
09387801300
info@drkavehei.com