زمانی که بخشی از قسمت داخلی بدن و یا یکی از عضوهای داخلی از بافت دور خود و یا دیواره عضله بیرون بزند در اصطلاح پزشکی فتق یا هرنی میگویند. این اتفاق معمولاً به دلیل ضعف عضله و پارگی آن اتفاق میافتد و سبب میشود که ارگان داخلی جابهجا شود و در محلی غیرطبیعی قرار گرفته و فشرده شود. فتق باعث بروز برآمدگی و تورم خواهد شد که بهصورت محسوس و واضح قابل مشاهده است. فشرده شدن یکی از اعضای بدن به دلیل فتق مانع از خونرسانی به آن ارگان شده و سلامت فرد را بهخطر میاندازد، بههمین دلیل نباید این بیماری را نادیده گرفت و با درمان به موقعمانه باید از بروز خطرات احتمالی جلوگیری کرد. شایعترین نوع فتق در ناحیه شکم ایجاد میشوند، این بیماری در بخش فوقانی و کشالهران نیز بروز میکند و بهطور کل احتمال بروز فتق در حد فاصل قفسه سینه و ران بیشتر است، رایجترین و مؤثرترین شیوه درمان این بیماری انجام جراحی است.
بزرگ شدن فتق و میزان فشار ایجاد شده بر ارگان بدن سبب میشود تا بهترین راهحل برای درمان جراحی باشد. در گذشته برای درمان فتق از جراحی باز استفاده میکردند اما امروزه عمل فتق با روش لاپاراسکوپی، روباتیک و لیزر نیز انجام میشود. عمل فتق (Hernia Repair Surgery) به روش لاپاراسکوپی، روباتیک و لیزر نسبت به عمل باز عوارض کمتری دارند و دوران نقاهت و بهبودی کوتاهتری نیز خواهند داشت. اینکه عمل فتق با کدام یک از روشهای ذکر شده انجام شود به نوع فتق، اندازه فتق، شرایط بیمار و تشخیص جراح بستگی دارد. عمل فتق با توجه به شیوه جراحی و محل بروز آن بین ۴۵ دقیقه تا سه ساعت زمان لازم خواهد داشت.
بیماری فتق در خانمها و آقایان به دلایل مختلفی بروز میکند، بدون در نظر گرفتن دلایل ایجاد این بیماری و جنسیت افراد رایجترین و شایعترین جراحیهای فتق در ایران شامل موارد زیر میشود:
عمل فتق شکم یک روش جراحی برای ترمیم ضعف یا پارگی عضلات شکم است که ممکن است به دلایل مختلفی مانند برشهای جراحی قبلی، جمع شدن چربی در نواحی مختلف شکم، بارداری، چاقی مفرط، رشد ناکافی دیافراگم در دوران جنینی یا بیرونزدگی روده در زیر ناف ایجاد شود. این جراحی با هدف بازگرداندن اندامهای بیرونزده به جایگاه طبیعی خود و تقویت دیواره شکم انجام میشود. بسته به شدت و نوع فتق، روشهای ترمیمی مختلفی مانند استفاده از مش مصنوعی یا بخیههای تقویتی به کار میرود تا از عود مجدد بیماری جلوگیری شود.
جراحی فتق با روشها و تکنیکهای مختلفی انجام میشود که هرکدام از آنها میتوانند مراحل مختلفی داشته باشند، اما با توجه به هدف یکسان همه روشها مراحل جراحی فتق بهطور کلی شامل موارد زیر میشود:
فتق در صورت درمان نشدن میتواند خطرناک باشد. همچنین بعد از انجام عمل فتق نیز رعایت برخی نکات الزامی است. درصورتی که مراقبت های لازم به درستی انجام نشود، احتمال عفونت در محل جراحی افزایش می یابد. برای کم کردن هرچه بیشتر عوارض فتق بهتر است به پزشک مراجعه کنید و کلیه توصیهها و اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهید. برخی از عوارض ناشی از فتق عبارتند از:
مدت زمان لازم برای دوران نقاهت بعد از جراحی فتق در بیماران مختلف متفاوت است. مدت زمان لازم برای بهبودی بعد از جراحی فتق به عوامل مختلفی مانند اندازه فتق، تکنیک جراحی، محل جراحی، نوع فتق و شیوه جراحی بستگی دارد. اگر جراحی با روش باز انجام شود بیمار به حدود ۳ الی شش هفته زمان برای بهبودی نیاز دارد و اگر به روش لاپاراسکوپی یا رباتیک انجام شود مدت زمان نقاهت کاهش یافته و بیمار به یک الی دو هفته زمان برای بهبودی نیاز خواهد داشت.
بیماری فتق با توجه به دلایل ابتلا به آن انواع مختلفی دارد، که شایعترین و رایجترین آنها فتق کشاله ران، فتق جداره شکمی یا دیافراگم، فتق نافی و فتق برشی یا انسیزونال هستند. اگر بخواهیم بصورت تفکیک شده در خانمها و آقایان بررسی کنیم، شایعترین انواع فتق در خانمها شامل فتق نافی، فتق برشی، فتق اینگوینال و فتق فمورال میشود و شایعترین انواع فتق در آقایان شامل فتق ناف، فتق شکم، فتق هیأتال، فتق فمورال و فتق بیضه میشود.
ابتلا به فتق معمولاً به دلایل زیر است:
بعد از انجام جراحی هرنی یا فتق با توجه به پیچیدگی جراحی، نوع و روش جراحی، اندازه فتق، نوع فتق و محل فتق جراح مدت زمان بستری شدن بیمار با تعیین میکند. معمولاً بعد از عمل فتق و خارج شدن بیمار از ریکاوری در حدود یک الی دو روز بیمار در بیمارستان بستری خواهد شد و تحت مراقبت خواهد بود. در مدت زمان بستری پانسمان ناحیه جراحی چندین باز تعویض شده و بعد از گذشت دو روز در صورت عدم وجود خونابه و یا ترشح بیمار میتواند استحمام کند. بیمار بعد از ترخیص باید مراقبتهای لازم را تا زمان بهبودی کامل، انجام دهد. برای کنترل درد برای بیمار مسکن تجویز خواهد شد و برای جلوگیری از عفونت احتمالی بیمار باید آنتیبیوتیک مصرف کند. بیمار برای کمک به گردش خون و بهبودی سریعتر میتواند پیادهروی آهسته و آرام را آغاز کند و تا بهبودی کامل، باید از انجام فعالیتهایی که بر ناحیه جراحی فشار وارد میکند خودداری کند.
مدت زمان استراحت هر بیمار بعد از انجام عمل فتق به شرایط جسمی وی و نظر پزشک معالج بستگی دارد. از سوی دیگر نوع فتق، اندازه فتق، وخامت فتق، شیوه جراحی، مهارت جراح و تکنیک جراحی بر میزان استراحت مورد نیاز بیمار تأثیرگذار خواهد بود، اما بهطور معمول بعد از جراحی فتق بیمار به حدود یک الی چهار هفته استراحت نیاز دارد و تا حدود سه ماه باید از انجام فعالیتهای سنگین خودداری کند.
مدت زمان لازم برای جراحی فقط تحت تأثیر عوامل مختلفی مانندمهارت جراح، نوع فتق، محل فتق، شیوه جراحی، اندازه فتق و شرایط جسمی بیمار دارد. بهطور معمول میانگین بازه زمانی لازم برای جراحی فتق بین ۴۵ دقیقه تا سه ساعت خواهد بود. اگر جراحی با روش باز انجام شود معمولاً بین یک الی دو ساعت زمان نیاز خواهد داشت و اگر به روش لاپاراسکوپی یا رباتیک انجام شود یک یک تا سه ساعت زمان نیاز خواهد بود.
اگر فتق دردناک باشد، در اندازه بزرگتر شود، یا باعث ایجاد مشکلات دیگری مانند انسداد روده یا درد شدید شود، جراحی توصیه میشود. فتقهایی که باعث اختناق خونرسانی به بافتها میشوند، وضعیت اورژانسی محسوب میشوند و نیاز به جراحی فوری دارند.
با افتخار منتظر شنیدن صدایتان هستیم
از نظرات مراجعین ما مطلع شوید
دریافت نوبت بصورت اینترنتی
اراک، جهانپناه ساختمان آسا طبقه 3 واحد 302
09387801300
info@drkavehei.com
اراک، جهانپناه، ساختمان آسا، طبقه 8، واحد 801
09387801300
info@drkavehei.com